Home Formare

Oferta Formare

cf. avizelor profesionale ale Colegiului Psihologilor din Romania, Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie (aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006 si anexe)

 

A. Program formativ in

 1. Psihoterapie Experientiala si a Unificarii (P.E.U.) centrata pe adult – copil – cuplu – familie, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006
 2. Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006

B. Program de formare profesionala continua in

 1. Psihoterapie Experientiala a Unificarii (PEU) centrata pe adult – copil – cuplu – familie 
 2. Consiliere Psihologica Experientiala centrata pe adult – copil – cuplu – familie 
 3. Psihologie clinică

C. Curs de formare complementara in psihologie clinica

program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006, anexa 3/06.07.2012

 

A. Program formativ in

 1. Psihoterapie Experientiala si a Unificarii (P.E.U.) centrata pe adult – copil – cuplu – familie, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006
 2. Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006

 

Stagiile de formare si supervizare se desfasoara exclusiv in cadrul Scolii SPER, pe baza de contract.

Conditii de admitere la curs:

 • interviu clinic
 • evaluare psihologica (potential aptitudinal si de personalitate compatibil cu exigentele Scolii SPER)

In fiecare an cursurile au 16 ore pe luna, timp de 10 luni (160 ore pe an):

 • in regim bilunar (doua intalniri a cate 8 ore pe zi) sau
 • in regim saptamanal (4 ore intr-o zi a saptamanii).

* înscrierea la acest program se face pe bază de dosar: http://www.sper.ro/formare/inscrieri

IN ATENTIA STUDENTILOR

Studentii aspiranti la profesionalizare ulterioară in domeniul Consilierii sau Psihoterapiei Experientiale Unificatoare se pot inscrie in avans pentru module de familiarizare cu metoda de circa 40 de ore, ceea ce le poate permite ulterior o apțiune avizată și asumată cu privire la înscrierea în cadrul programelor formative SPER.

 

ANUNT IMPORTANT I - (incepand cu anul universitar 2012-2013)!!! 

Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana (Institutul SPER) recunoaste si certifica orele de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II), absolventilor masteratelor:

Psihodiagnoza, psihoterapie experientiala unificatoare (PEU) si dezvoltare personala/

si Evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului si a familiei

(Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti), in specialitatea Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, (program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006) numai in conditiile urmatoare:

1. Intocmirea unui dosar. Solicitantul va intocmi un dosar de inscriere/echivalare, care va cuprinde:

 • cerere scrisa de echivalare a orelor parcurse in cadrul Masteratului, si semnata de catre solicitant, prin care se angajeaza sa urmeze stagiul III formativ de supervizare (stagiul III in formare in conditiile stipulate de normele de aplicare ale legii psihologului nr. 213/2004, Comisia de Psihologie clinica si Psihoterapie)
 • teza de disertatie in format electronic (CD)
 • curriculum Vitae

2. Interviul de evaluare a solicitantului de catre Comisia de formatori desemnata de Scoala SPER sub coordonarea Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan. Candidatul va prezenta succint continutul tezei sale de disetatie. Candidatul se va prezenta la interviu impreuna cu lucrarea de disertatie in format tiparit.

In urma interviului Comisia de evaluare propune eliberarea certificatului de consilier sub supervizare sau recomanda candidatului ore suplimentare de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II).

Certificatul de consilier sub supervizare se elibereaza in conditiile incheierii unui contract de supervizare de catre solicitant cu Scoala SPER (Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana), in regim de 4 h/luna pe o perioada de minimum 1 an si 6 luni (minim 60 ore).

Scoala SPER  isi rezerva dreptul de a-si selecta cursantii, in conformatitate cu criteriile amintite mai sus.

Termenul pentru depunerea dosarului de echivalare este de cel mult 2 ani de la absolvirea programului de master.

***
ANUNT IMPORTANT - II ! (incepand cu anul universitar 2013-2014)!!!

Incepand cu anul universitar 2013-2014, Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana (Institutul SPER) recunoaste si certifica orele de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II), desfasurate in cadrul urmatoarelor programe universitare:

I. Master “Psihologie clinica – Evaluare si Interventie terapeutica” din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Sunt recunoscute orele de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II) parcurse in cadrul programei de master, pentru specializarea in Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, (program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006), in urmatoarele conditii:

• cerere scrisa de echivalare a orelor parcurse in cadrul programului de master sus-mentionat;
• efectuarea unui stagiu suplimentar (80 de ore) de analiza aprofundata si abilitare centrate pe procesul de Consiliere Psihologica Experientiala Unificatoare în cadrul Școlii SPER.

IMPORTANT! Orele de dezvoltare personala, abilitare/formare se pot recunoaste IN CURSUL DESFASURARII PROGRAMULUI DE MASTER sau DUPA FINALIZAREA ACESTUIA, cu inceperea stagiului suplimentar inclusiv pe parcursul masterului sau dupa, la alegere. La incheierea stagiului suplimentar si absolvirea programului de master, candidatul va sustine un interviu de evaluare in fata unei Comisii de formatori desemnata de Scoala SPER sub coordonarea Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan. In urma interviului Comisia de evaluare propune eliberarea certificatului de consilier sub supervizare sau recomanda candidatului ore suplimentare de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II).
Pentru specializarea in Psihoterapie Experientiala a Unificarii (PEU) centrata pe adult – copil – cuplu – familie, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006, anexa 1/18.09.2006 este necesara efectuarea unui stagiu formativ suplimentar, S3, cu durata de 1 an de formare si abilitare prin modulele aplicative specifice (psihoterapia experientiala a Unificarii centrata pe copil, cuplu, familie, impas existential, afectiuni psihice si psihosomatice). La sfarsitul acestui stagiu de 1 an se va obtine certificatul de psihoterapeut sub supervizare. 


II. Facultatea de Psihologie, Universitatea “Andrei Saguna” din Constanta. Sunt recunoscute orele de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) desfasurate in cadrul programei universitare, pentru specializarea in Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, (program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006), in urmatoarele conditii:

• Diploma de licenta;
• Cerere scrisa de echivalare a orelor parcurse in cadrul programului universitar, semnata de catre solicitant, prin care se angajeaza sa urmeze stagiul II, de analiza personala aprofundata si abilitare/formare, cu durata de maxim 18 luni. La incheierea stagiilor, candidatul va sustine un interviu de evaluare in fata unei Comisii de formatori desemnata de Scoala SPER sub coordonarea Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan. In urma interviului Comisia de evaluare propune eliberarea certificatului de consilier sub supervizare sau recomanda candidatului ore suplimentare de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II).
• Studenţii in ani terminali aspiranti la profesionalizare ulterioară in domeniul Consilierii sau Psihoterapiei Experientiale Unificatoare se pot inscrie in avans pentru module de familiarizare cu metoda de circa 40 de ore, ceea ce le poate permite ulterior o apțiune avizată și asumată cu privire la înscrierea în cadrul programelor formative SPER.

III. Masterul “Psihologie clinica – Evaluare si Interventie terapeutica” din cadrul Facultatii de Psihosociologie, Universitatea “Andrei Saguna” din Constanta. Sunt recunoscute orele de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II) desfasurate in cadrul programei de master, pentru specializarea in Consiliere Psihologica – Evaluarea si Consilierea Experientiala a Adultului, Copilului, Cuplului si Familiei, (program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006), in urmatoarele conditii: 

• cerere scrisa de echivalare a orelor parcurse in cadrul programului de master sus-mentionat;
• efectuarea unui stagiu suplimentar (120 de ore) de analiza personala aprofundata si abilitare centrata pe procesul terapeutic experiential Unificator în cadrul Școlii SPER.

IMPORTANT! Orele de dezvoltare personala, abilitare/formare se pot recunoaste IN CURSUL DESFASURARII PROGRAMULUI DE MASTER sau DUPA FINALIZAREA ACESTUIA, cu inceperea stagiului suplimentar inclusiv pe parcursul masterului sau dupa, la alegere. La incheierea stagiului suplimentar si absolvirea programului de master, candidatul va sustine un interviu de evaluare in fata unei Comisii de formatori desemnata de Scoala SPER sub coordonarea Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan. In urma interviului Comisia de evaluare propune emiterea certificatului de consilier sub supervizare sau recomanda candidatului ore suplimentare de analiza/dezvoltare personala (Stagiul S I) si/sau de abilitare/formare (Stagiul S II).


• Pentru specializarea in Psihoterapie Experientiala a Unificarii (PEU) centrata pe adult – copil – cuplu – familie, program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006, anexa 1/18.09.2006 este necesara efectuarea unui stagiu formativ suplimentar, S3, cu durata de 1 an de formare si abilitare in cadrul modulelor applicative specifice (psihoterapia experientiala a Unificarii centrata pe copil, cuplu, familie, impas existential, afectiuni psihice si psihosomatice). La sfarsitul acestui stagiu se va obtine certificatul de psihoterapeut sub supervizare.

IMPORTANT! Certificatul de consilier / psihoterapeut sub supervizare se elibereaza in conditiile incheierii unui contract de supervizare de catre solicitant cu Scoala SPER (Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana).
Scoala SPER isi rezerva dreptul de a-si selecta cursantii, in conformatitate cu criteriile amintite mai sus.
Termenul pentru depunerea dosarului de echivalare este de cel mult 2 ani de la absolvirea programului de master.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Program de formare profesionala continua in

 1. Psihoterapie Experientiala a Unificarii (PEU) centrata pe adult – copil – cuplu – familie 
 2. Consiliere Psihologica Experientiala centrata pe adult – copil – cuplu – familie 
 3. Psihologie clinică

Cursurile se  formare continua in consiliere si psihoterapie se adreseaza licentiatilor in psihologie (cu sau fara drept de libera practica in psihoterapie si/sau consiliere psihologica), precum si medicilor, asistentilor sociali, psihopedagogilor, teologilor interesati de domeniu.

Cursul de formare continua in psihologie clinica (in domeniile clinice, ale expertizarii si recuperarii capacitatii de munca in afectiunile psihice, psihosomatice si somatice) se adreseaza licentiatilor in psihologie (cu sau fara drept de libera practica in psihologie clinica).

* înscrierea la aceste programe se face pe bază de dosar. Detalii suplimentare la: http://www.sper.ro/formare/inscrieri.

Va rugăm sa conultați lista de workshopuri disponibile la secțiunea anunțuri workshop-uri a site-ului.
 

 

C. Curs de formare complementara in psihologie clinica

program acreditat cu aviz profesional nr. RF – II – B2/19.06.2006, anexa 3/06.07.2012

Cursurile se adreseaza licentiatilor in psihologie. Principala misiune a acestui program este de a forma, la cele mai înalte standarde de calitate, psihologi specializaţi în psihologie clinică (evaluare şi intervenţie terapeutică).

 

Cursul este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania

Durata programului este de 2 ani. 

Pe parcursul celor doi ani de formare, cursanții vor desfășura stagii practice prin voluntariat în cadrul locurilor de practică cu care Asocația SPER are încheiat protocol de colaborare sau inițiază proiecte de sprijin pe bază de voluntariat, precum și cercetări în colaborare.

Sunt prevăzute, de asemenea, ore de asistare clinică (conform curriculumului programului) a unor cazuri sub supervizare ce vor constitui baza elaborării lucrării finale.

Stagiul de formare si supervizare se desfasoara exclusiv in cadrul Scolii SPER, pe baza de contract.

Conditii de admitere la curs:

 • interviu clinic
 • evaluare psihologica (potential aptitudinal si de personalitate compatibil cu exigentele Scolii SPER)

Cursurile vor avea loc:

 • saptamanal (4 ore pe zi, 4 saptamani consecutive pe luna) sau
 • lunar (sambata si duminica, cate 8 ore pe zi).

Cursanții vor fi certificați astfel:

 • Adeverință de participare, Certificat de absolvire (după evaluare), conform Metodologiei Colegiului Psihologilor din România. Absolvenții își vor putea ridica atestatul de psiholog clinician autonom conform Metodologiei Colegiului Psihologilor din România

* înscrierea la acest program se face pe bază de dosar: http://www.sper.ro/formare/inscrieri