Alegerea partenerului - Mituri, secrete, repetitii (ed a 2-a) - Sebastian Godeanu

Email
ISBN
978-973-8383-91-3
Numar de pagini
127
Anul aparitiei
2011, Ediția a II-a
Expediem cătreRomania
Cu transport Curier pentru 15 lei
Prețul de vânzare 18 lei
not_available.gif
Descriere

Descriere

Descriere

El sau Ea? Ea sau El? Aceeaşi întrebare de fiecare dată când ne aflăm în faţa unei noi alegeri ce priveşte fericirea noastră alături de cineva. Măcar o dată în viaţă, fiecare dintre noi am căutat să găsim răspunsul satisfăcător la o astfel de întrebare. Explorarea şi analiza alegerii parteneriale este o provocare pe cât de complexă, pe atât de anevoioasă, care implică un travaliu de explorare şi decodare a unor mărturii personale, în scopul găsirii unor răspunsuri cât se poate de plauzibile. Demersul analizei mărturiilor este un demers calitativ de analiză a datelor, bazându-se pe jurnalele observaţiei clinice. Cercetarea problematicii alegerii parteneriale s-a sprijinit pe contribuţiile teoretice şi aplicative din literatura de specialitate intergeneraţională şi transgeneraţională, precum cele aparţinând lui Robert Neuburger, Réne Käes, Alberto Eiguer, Didier Anzieu, Serge Tisseron, Nicolas Abraham, Maria Torok, Leopold Szondi etc.

Încerc prin această lucrare să vă stârnesc curiozitatea de a trece dincolo de afirmaţiile conştiente, provocându-vă să reflectaţi asupra şirului de posibilităţi ce traversează generaţii în familiile dumneavoastră şi pe care fiecare dintre noi le motivăm atunci când spunem că AM ALES un partener sau altul. Alegerile nu sunt niciodată atât de simple aşa cum par la prima vedere. Atunci când afirmăm că am ales ceva sau am făcut ceva anume, motivaţia şi efortul depus pot fi înşelătoare, în funcţie de modul în care le afirmăm. Cu atât mai mult, avem motive întemeiate să credem că alegerea unui partener este un act esenţial al cărui moment sau etapă implică motivaţii atât conştiente, cât şi inconştiente. Dacă vrem să obţinem răspunsuri cu privire la motivele conştiente care ne-au determinat să alegem pe cineva anume ca partener, atunci vom găsi similarităţi şi complementarităţi suficiente şi securizante pentru înţelegerea noastră superficială. Însă acest tip de motivaţii poate funcţiona o perioadă, până ce apar anumite conflicte sau crize în cuplu. Atunci când conflictele sau crizele se rescriu, aşa cum o făceau poate şi părinţii ori bunicii noştri, explicaţiile pe care ni le-am oferit iniţial nu mai sunt satisfăcătoare. Astfel, ne putem trezi în faţa unor repetiţii existenţiale cu potenţial patogen. Pornind analiza de aici am putea obţine răspunsuri care ne-ar ajuta să dăm sens unor experienţe circulare şi în acest mod să fim conştienţi de scenariul familial din care facem parte. Putem de asemenea descoperi cum să facem faţă sau să stopăm repetiţiile blocante.

Familia noastră de origine şi comunitatea participă la crearea unor poveşti (mituri) care ne influenţează mai mult decât am crede. Ele ne pot bloca într-o matrice a mitologiilor familiale şi comunitare, cu rol decisiv pentru sensul experienţei noastre. Ansamblul miturilor şi mitologiilor despre „a fi bărbat”, „a fi femeie”, „sexualitate” sau „a te căsători” sunt componente ale dinamicii intergeneraţionale care influenţează sau direcţionează subtil dezvoltarea personală a fiecăruia. În spatele acestor mituri stau anumite repetiţii, alegeri, temeri, frici, secrete, separări, identificări şi încorporări, elemente ce vizează dinamica inconştientă a familiei. Această dinamică are la bază fenomene ce reflectă natura relaţiilor de familie dintre antecesori şi descendenţi. În fiecare familie există loialităţi invizibile care generează transmiterea unor conţinuturi psihice inconştiente, ce ne pot oferi evidenţe sau sensuri multor experienţe pe care le putem surprinde cu ajutorul demersurilor de analiză transgeneraţională.

Vă invit în continuare să descoperim împreună mecanismele care participă la deciziile conştiente, dar mai ales inconştiente, care pot fi motivaţii suficient de veridice pentru a găsi răspunsuri la întrebările… „De ce Ea?”, „De ce El?”.

Cuprins

 

CUPRINS 
 
 
 
9 Argument 
 
12 
18 
Preambul. Alegerea partenerului – destin sau întâmplare? 
Interludiu... 
 
20 Alegerea partenerului din perspectivă intergeneraţională 
 
23 
 
23 
24 
28 
28 
Memoria familială şi rolul ei în transmisia 
intergeneraţională 
Memoria depozit şi rolul ei în transmiterea istoriei familiale 
Memoria proces 
Memoria referenţială 
Memoria rituală 
 
33 Miturile familiale 
 
40 
 
42 
43 
Mitologiile familiale, mitologiile comunitare şi 
ritualurile familiale 
Ritualul familial 
Ceremonialul 
 
44 Rolul mitologiilor familiale şi al mitologiilor 
comunitare în alegerea şi dinamica partenerială. 
Exemplificări cazuistice 
  
53 
 
53 
Rolul transmisiei intergeneraţionale 
în menţinerea pattern-urilor de alegere partenerială 
Mitologii familiale, comunitare şi mitologii mass-media 
 
56 
 
57 
Abordarea transgeneraţională a alegerii şi dinamicii 
parteneriale 
Inconştientul familial 
 
61 
68 
69 
70 
72 
73 
 
87 
Transmisia psihică transgeneraţională 
Perturbarea şi neasumarea identităţii masculine şi feminine 
Rolurile-cheie 
Rolurile latente şi rolurile manifeste 
Evenimente-metaforă 
Mecanisme de transmisie a inconştientului familial 
cu rol în crearea şi manifestarea identităţii de rol-sex 
Mecanismele transmisiei secretului familial 
 
92 Roluri şi scenarii familiale transgeneraţionale 
centrate pe parteneriat erotic 
 
94 
 
94 
 
95 
Dinamica rolurilor inconştiente şi menţinerea 
pattern-urilor de alegere partenerială 
Rolul secretelor, „criptei” şi „fantomei” în alegerea 
partenerială 
Pattern-uri de transmisie a alegerii parteneriale 
 
101 
 
 
102 
Scenariul secret al iubirii. 
Iubiri secrete ale antecesorilor şi efecte în viaţa de 
cuplu a descendenţilor 
Tipologii transgeneraţionale ale cuplului 
 
107 Dificultăţi în asumarea identităţii de rol-sex 
  
115 
 
 
115 
 
118 
122 
Alegerea partenerului. O abordare calitativă 
a dinamicii şi alegerii parteneriale din perspectivă 
inter- şi transgeneraţională 
Grila de explorare a interferenţei mitologiilor familiale 
şi comunitare cu nevoile personale 
Construcţia grilei 
Metoda de cercetare 
 
125 În loc de concluzii... 
 
127 Bibliografie